Gyurma receptünk

Patrícia kérésére, de használjátok egészséggel! :)
Ez egy nem főzendő gyurma, állaga kb. mint a Play-dooh gyurmáé, a különbség, hogy nem szárad olyan szépre, fehéres lesz, kiütközik a só rajta. Az eredeti recept csészében van, mikor legutóbb csináltam, lemértem kilóra, 2dl-es csészét használtam hozzá, tehát igaziból nem kell dekára sem pontosnak lenni. A végeredmény majdnem kereken 2 kg lett, szóval lehet osztani is a mennyiségeket :) .

50 dkg liszt (4 csésze)
50 dkg só (2 csésze apró szemű!!!)
10 dkg timsó (4 evőkanál, patikában kapható, a 10 dkg asszem 200ft, receptre elvileg, de nekem eddig mindig adtak, mikor mondtam, hogy gyurma lesz belőle)
6-7cl babaolaj (az étolaj is jó, csak hamarabb avasodik, és rossz lesz a szaga) (1/3 csésze)
1-2 adag ételfesték (a málnapirosból egy adaggal pink lett, a kékből türkiz, a sárgának lett szép színe)
8 dl tűzforró, forrásban levő, tűzről éppen levett  víz (4 csésze)

A száraz hozzávalókat összekeverem egy műanyag tálban, beleöntöm a közepébe az olajat, a forró vízbe beleöntöm az ételfestéket, és egyszerre ráöntöm a lisztes keverékre. Gyors mozdulatokkal egy fakanállal összekeverem, és kész. Amikor már nem forró, egy zacskóba teszem, mikor teljesen kihűlt, akkor lesz jó az állaga.
Zacskóban kell tárolni, úgy jó sokáig eláll. A mi legutóbbink asszem majdnem egy évig is húzta, igaz, amikor van kert, nem gyurmáznak, a baja az lett, hogy kiszáradt.

Jó játékot!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 megjegyzés:

Gabi írta...

Kikocs nekem az nem tiszta,hogy hogyan osszam el a vizet vagy mit csináljak ha 3 színt akarok?Magyarázd el légyszíves!
Ételfestéket lehet patikában kapni?

kikocs írta...

hát, 8dl osztva 3-al, az öööö kb 2dl és 7cl (70ml) Én cumisüveggel szoktam a miliket kimérni, az nem törik, az összes mérőedényem viszont megszűnt az évek folyamán :)
Ételfestéket én Auchanban szoktam venni, szerintem patikában nincs. Talán mintha még Matchban is láttam volna egyszer. Vagy Sparban.
Sok sikert!

Ági írta...

Köszönöm szépen, elmentettem az okosságok közé, biztos, hogy elkészítem egyszer, amint timsóhoz és ételfestékhez jutok. (legfeljebb feliratom a háziorvosommal, ha nem adnak a patikában)

Ági

Megjegyzés küldése