A mérhetetlen emberi ostobaság...

Biztos túl sok is bennem a feszültség, de most már nem bírom ki, hogy csak a Gergőnek puffogjak. A blogból már többször kiderült, hogy különösen érzékeny vagyok a szemetelésre. Arra, amikor valaki úgy tart tisztaságot otthon, hogy jártában-keltében elszórja a szemetét. Kicsit sok ilyen élményem gyűlt fel mostanában. Múltkor pl. azért álltunk egy ideig a már zöld lámpánál, mert valaki előttünk kibontotta a cigarettáját, és a résnyire nyitott ablakon a celofánt próbálta kituszkolni, így nem tudott elindulni. A mögötte felgyűlt 50 autónyi sor sem zavarta. Gondolom sem hamutartó nem volt az autóban, sem egy 3 négyzetcentinyi hely, ahol ellett volna az a darab celofán, amíg hazaér, vagy a munkahelyére, ahol lett volna egy szemetes. De a lámpánál amúgy is rengeteg az eldobált üres flakon, zsebkendő, cigisdoboz. Mert amíg piros a lámpa, gyorsan kitakarít az ember, hiszen ráér, és olyan ronda a szemetes autó... Ezek az emberek minden nap arra járnak, nem tűnik fel nekik, hogy jé, azt a flakont én dobtam oda három hete, még mindig ott van!?

Vagy a másik. Itt felénk - de talán máshol is - a szelektív szigeteket szemétlerakónak szokták használni. Ha valami nem kell, odarakják, majd elviszik valamikor, ha nem, az sem baj. Mondjuk innen elviszik rendszeresen. DE! Hogy lehet valaki annyira sötét, hogy két lomtalanítós szerda között, amikor a ház elől vinnék el legálisan a szemetet, sok doboz lomot pakol le a szelektív gyűjtőnél? Pár óra alatt minden tele volt nejlonzacskóval és papírdarabokkal, vitt a szél mindent, mert persze viharos szél volt, és az arrajáró vasgyűjtők gondosan átvizsgálták a dobozokat, zsákokat, persze vissza nem pakoltak...

Meg van egy bizonyos hely, ami mostanra a mániámmá vált. Egy kocsibeálló, amit ritkán használnak, kétoldalt nagy, magas bokrok, naponta általában négyszer megyek el előtte. Először a tavalyi TeSzedd alkalmával szedtük össze onnan a szemetet, akkor még csak ilyen kocsikitakarítás jellegű flakon és cigisdoboz gyűjtemény volt. Ősszel viszont konkrétan beborított valaki egy kocsirakomány szemetet a bokorra, hogy egy része ki is dőlt, és elpusztult a sövény közepénél. Télen időnként raktak oda kibelezett hűtőt, ezt-azt, telefonálgattam, elvitték. Most márciusban kipucolták a fiúk a szemétszedés alkalmából, durva mennyiség volt. Pár hét elteltével újabb halmot raktak le. Telefonálgattam, elvitték. Aztán vagy 3 héttel ezelőtt viszem a gyerekeket iskolába, egy óriási nagy ponyvával összefogott zsák volt kirakva ugyanott, teherautóval kellett odavigyék. Másnapra már szétbontotta valaki, elvitte a ponyvát: vagy 10 garnitúra ágynemű volt, párna, paplan. Komolyan, ordítani tudtam volna, ott vannak a hajléktalanszállók, a sokszáz segélyszervezet, akik MINDIG takarókat kérnek az első helyen.  Ha elviszi egy ilyen szervezethez, még körbe is csókolják. Itt megázott, ronda, és rendetlen. Jött a TeSzedd, most szombaton, megint kipakolták, bezsákolták a cuccot, vasárnap szép rendben várta a hétfői szállítást. Aztán vasárnapról hétfőre virradóra valaki vagy 8-10 fekete zsákot pakolt UGYANODA A BEUGRÓBA!!! Még annyi sem volt benne, hogy a kikészített, összegyűjtött szemét mellé tegye ki az útra, hogy elvigyék. Máshova nem tud szemetelni, csak oda be a bokrok közé, hát odavitte most is. Ha kiteszi a többi mellé, most nem lenne ott semmi. Mert az út mellől elvitt a TeSzeddes autó mindent, de honnan tudta volna, hogy 10 méterrel arrébb a bokor aljában is van egy jó adag.

Dunakeszi 100ezer forintot fizet annak, aki olyan bizonyítékot szolgáltat, ami alapján eljárást lehet indítani a közterületi szemetelők ellen. Elfogtak már hármat. Remélem nemsokára ez a mérhetetlenül ostoba is közöttük lesz.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

6 megjegyzés:

gabi79 írta...

Szívemből szóltál! Én ezeken annyira fel tduom bosszantani magam. Pl. szívem szerint megállnék a kocsival és felvenném a cigi csikket, celofánt és mondanám, hogy ne haragudjon, de ezt elhagyta! Ilyenkor iszonyatosan morgok a kocsiban, a férj próbál csendesíteni. A szelektív szigetet múltkor felraktam Dióssi Csaba oldalára is.Tudom, hogy nem ő rakta oda, de nem hiszem el, hogy nem lehet semmit tenni. Elképesztő volt, hűtő, gumiabroncs, háztartási hulladék stb.

Mandula írta...

Na erre én is ugrok! Még egy almacsutkát sem dobok el, pedig az 1 hét alatt "eltűnne". A barátnőm társasházban lakik, szintén megrögzött szemét-aktivista. Pont egy ilyen szelektív szigettel szemben laknak. 2-3x nekik is így lepakolták. Szétfújta a szél, behordta a játszótérre... nem részletezem. 4. alkalommal a férje kesztyűt húzott és 3 óra masszív turkálás után számlát-levelet talált névvel-címmel. Telefonált. A közterületesek jöttek azonnal és vitték a szemétkupaccal együtt :-)

ivetabt írta...

Dühítő, viszont nem tudjuk mindenki házába kocsijába visszapakolni a kidobott szemetet. Egyrészt komolyabb, elriasztóbb büntetéseket kellene bevezetni, másrészt szégyenfalakat a falvakba, városokba, hogy csak lássák, ki volt az. De az egyetlen megoldás az lenne, ha nagyobb tudatosság lenne végre az emberekben.

Névtelen írta...

Erdő melletti szomszédnál kerítéscsere volt, a régi drótháló az erdei út mellett. Kedves emberek, meg is kérdeztem, azt ugye nem akarják otthagyni? Mondták: nem. Akkor mi a lószart keres ott, kérdem itt, mellékesen? Nem fér el azon az 1000 nm-s udvaron? Netán nehéz elvinni a két kocsijukkal a 150 méterre lévő szelektívhez? Ilyen apróságok.
Rühellem az olyan parasztokat, akik nem képesek elvinni a szemetesig a mocskukat.

Betti írta...

Mennyire jó lenne rácsodálkozni az írásodra, hogy "nééé, milyen emberek vannak! Még jó, hogy nálunk nem ilyen a helyzet!"
De sajna nem tudok rácsodálkozni. :-(

Zsóka írta...

a szemetelés nekem is ilyen téma, fel tudok veszni rajta iszonyatosan :-/

Megjegyzés küldése