Egy másik vélemény a hóról

Az elmúlt egy-két napban mindenhol csak a hóról, a hóban rekedtekről és a felelősökről volt szó. Nálunk nincs helyzet, nem vagyok érintett, de véleményem azért van. És kicsit más, mint amit olvasok a legtöbb helyen.

Azt gondolom, a honfitársaknak annyira elege van az ország jelenlegi vezetéséből, hogy könnyen odaírják ezt is, mint hibát. Biztos, hogy hibáztak is, de egyszerűen nem értek egyet azzal, hogy felelősek. Gergő is azt mondta, hogy milyen dolog már, hogy lassan a levegőt is megadóztatják, van útadó, súlyadó, autópálya díj, a benzin adótartalma az egeket veri, még balesetadó is van - kiborító -, és ha van egy probléma az utakon, cserébe nincs "szolgáltatás". Igaza van.

DE...

Ha egyszer tudjuk, hogy rosszul működik az ország - mert ugye mindenhonnan ez folyik -, nem kell elindulni, pl. múlt héten kicserélt nyári gumikkal, gyerekkel teli autóval olyan időben, amiről mennek a hírek, hogy járhatatlanok az utak, hófúvás, 30 cm-es hó, riasztás van kiadva. Merthogy a riasztást kiadták. Csak 10 km-re megyek felkiáltással is indultak útnak olyan helyekre, amikről már lehetett tudni, hogy el vannak zárva. Majd ő átjut. Vannak muszáj szituk, értem én, kórház, munka, akármi, de a nagy többség hosszúhétvégzni ment, és tudta milyen időjárás várható, a csapból is ez folyt. Nekem ez ugyanaz a kategória, mint itt nálunk a vasúti átjáró. Az elmúlt években 14-en haltak meg, mert nem használják az aluljárót, hanem a síneken mennek át. Most egy év alatt ketten is, félre ne értse senki, borzasztóan sajnálom őket, megrázott a dolog. A lakosok követelik, hogy húzzon kerítést a MÁV, hogy ne lehessen átmenni. Kérem, ott az aluljáró, ami használható. Nagy vörös táblán ott van, hogy ne menjen át, életveszélyes, ennyien haltak meg már itt. A másik oldalon van kerítés, betonból. Kibontották. Mindig vannak, akikre nem vonatkoznak a szabályok, akik jobban tudják.
Csütörtökön délelőtt a havazás kezdetekor már híradások voltak a rossz helyzetről, balesetekről, árokba csúszott, keresztbefordult autókról, kamionokról, és lehetett tudni, hogy ez csak a kezdet. És még este is sokan indultak útnak.
És mi is mentünk már úgy autópályán, hogy irgalmatlanul eleredt a hó az utolsó 30 km-en. Szinte azonnal jött a hókotró, egyik benzinkútról hajtott fel, és beálltunk mögé. Mentünk 30-cal. Mi, és még mögöttünk sokan. És mások pedig jobban tudták, hogy gyorsabban lehet a nem letisztított úton menni, és előzték a hókotrót. Mi meg drukkoltunk, hogy amíg elérjük a mi lehajtónkat, ne állítsa meg a hókotrót egy baleset, mert akkor ottragadtunk volna órákra. Megúsztuk, utána álltak keresztbe a sietők, később olvastuk a híradást.

Mégis azt mondom, azok sem felelősek, akik útnak indultak, még ha én nem is indultam volna el. (Mi nem megyünk - főleg gyerekkel - nagyobb útra, sem ha havat, ónos esőt, vihart jeleznek előre, illetve nagy hidegben és nagy melegben sem. Nyáron pl. nappal szinte sosem utazunk. Mert kiszámíthatatlan, mi lesz, ha megrekedünk valahol.)
Kíváncsi vagyok, ki mit mondott, amikor az utat tervezve azokat a főcímeket olvasta a hét elején, hogy "Brutális erővel csap le újra a tél!" "Akár mínusz 16 fok is lehet!" "Orkán erejű szél és hóvihar várható!" és hasonlókat. Merthogy én olvastam ilyen címeket, úgy, hogy nem is olvasok semmilyen hírportált. El tudom képzelni, ahogy apa és anya beszélget este fogmosás közben, hogy te, láttad, hogy milyen szar idő lesz a hétvégén? Havat mondanak meg minden, nem kéne előbb/később indulni? És akkor - szerintem - jöttek a válaszok, hogy "Március van, te!" Meg "Ehh, emlékszel, mekkora feneket kerítettek ekkor, meg akkor, és nem esett, csak 3 centi, annyit meg az autópályán azonnal takarítanak." "Orkán erejű, persze, múltkor is azt mondták, aztán alig fújt." "Mínusz 16? Persze, a Kékesen." És igaza volt annak, aki ezt mondta. És remélem, nem sok házasság látta kárát a közös autópályán rekedésnek és "megmondtamhogyneinduljunknak"...
Szóval lehet legyinteni azokra, akik útnak indultak, lehet szidni pártunkat és kormányunkat sokmindenért, de ezért nem gondolom, hogy teljes mértékben felelősek, ráadásul ők is emberek ebben a mai világban. Én felelősnek a sajtót szeretném kikiáltani, aki bulvárrá tette még az időjárásjelentést is az elmúlt években, és olyan szuperlatívuszokat használnak az évszaknak megfelelő időjárási helyzetekre, amivel elbagatellizálják azokat az eseményeket, amik valóban figyelmet, odafigyelést érdemelnének. És mivel emberek dolgoznak a hókotrókon és a hókotrók főnökeinek székeiben, én azt a felelősséget is a sajtó nyakába varrnám, hogy ők miért is nem szerelték fel időben újra a gépeket és helyezték készenlétbe az embereiket, miért nem tették ki újra a hófogókat az utak szélére. Március közepén. Sőt, még azt is, hogy a katasztrófahelyzetet nem akarták elhinni az illetékesek.

Ahogy most ezt megírtam, G. küldött nekem egy írást, amit most idelinkelek. Kicsit tovább van gondolva az én gondolatmenetem, pontosabban, jobban fogalmaz, és teljesen igazat adok. Érdemes elolvasni.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

6 megjegyzés:

undercover írta...

Egyetértek azokkal, amit írtál. A sajtónak nem azt kellett volna mondania, hogy "ne induljanak útnak, ha nem muszáj" - az utóbbit teljesen el kellett volna hagyni.
Viszont a józan ész és a személyek felelőssége is felmerül. (Példa, amiről én konkrétan tudok) Valóban egy elmúlt névnap és egy 5 hónapos baba (elmúlt) nőnapi felköszöntése annyira fontos, hogy Fejér megyéből péntek reggel 8-kor elinduljunk Szolnokra, és mivel észak felé nem lehet menni, Battonyának vegyük az irány?
(a a bab szüleinek házasságkötése abszolút nemfontos).

Névtelen írta...

Jó olvasni, hogy nem csak én gondolkoztam el azon, hogy bár nagyon sajnálom azokat akik elakadtak, és senkinek nem kívánom ezt, de hol van az ő saját felelősségük, hogy annak ellenére ami várható volt elindultak? Talán a bizalmatlanságon kívül, amiről a linkelt cikk szól el kellene azon gondolkoznunk, hogy az is része a nagy képnek miszerint sokan ma Mo.-on nem vállalják a saját döntésük következményét. Másoktól, kívülről várják a segítséget, eközben pedig mindenki hibás őket kivéve. Külföldön élek ezt hozzá kell tennem, és tudom innen nézve biztosan rosszul látom....

kikocs írta...

Azért erre, ami történt, nem hiszem, hogy bárki számított volna a legrosszabb forgatókönyv esetén sem. Mi is álltunk már M7-esen órákat 40 fokban, volt, amikor számot vetettünk, és úgy indultunk el, hogy belefér, hogy 3 helyett 6 óra alatt érünk oda. Igen, kell vállalni a döntéseink következményét, és szegények, akik ottrekedtek, vállalták is. De ami miatt úgy döntöttek, hogy mennek, az az volt, hogy százszor becsapták már őket, nem lehet olyan súlyos a dolog, amilyennek feltüntetik. És szerintem emiatt nem reagált elég gyorsan a katasztrófavédelem sem. Mert nem hitték el, hogy ezt most nem lehet a szokásos eszközökkel megoldani. El tudom képzelni, hogy azt gondolták, néhányan túldimenzionálják a dolgot. Nem így volt.

zsuzsi83 írta...

Teljesen egyet értek veled kikocs. Még annyit, hogy hiába a legpontosabb időjárás jelzés, de igenis tévedhet sokat a meteorológia. Számtalanszor megtörténik, hogy az előre jelzett 10 centi hóból csak 5 centi ér ide és fordítva. Ugyanez igaz a szélre, esőre, viharra...stb. Egy-egy nyári vihar sokszor olyan hirtelen alakul ki pl., hogy még előjelezni sem tudják. De kisgyerekkel elindulni szerintem is óriási felelőtlenség volt.
Én még attól voltam/vagyok rosszul, hogy míg rengeteg pozitív történet kering a helyzet kapcsán a neten, az emberek többsége, mégis a negatív, lehúzó, riogató, néplázító kommenteket, híreket osztja és kommenteli. Ennyi pesszimista ember meg mit vár? Mi változzon? Először szerintem ezen a hozzáálláson kellene változtatni, hogy valami elindulhasson.

Viki írta...

Szerintem meg simán lehetett erre számítani. Én pl. ránéztem csütörtökön délelőtt az időképre, majd felhívtam Anyut, hogy te, mi van ott felétek, mire Ő elmesélte, hogy a Mamához alig jutott el, mert ha csak kinyitja a bejárati ajtót egy félméteres hófal néz szembe, és ellapátolni reménytelen, mert olyan szél fúj, hogy negyed óra múlva nem látszik a lapátolás nyoma. Bent a faluban, védett helyen. (Nem beszélve a korábbi külföldi hírekről, pl. hogy Frankfurtból nem tudtak felszállni a repülők, Feriék főnöke a hét elején például ott rekedt...) Szóval én azt gondolom, hogy felelős ember ilyenkor nem csak a hírekből tájékozódik, pláne a mobiltelefonok és internet világában. Ebből a szempontból teljesen a fenti névtelen hozzászólónak adok igazat: hiába él külföldön, szerintem nagyon jól látja a lényeget. Sajnos. Ettől függetlenül én is szidtam kormányunkat és pártunkat, mikor megnyitottam azt a bizonyos sms-t a telefonomon... ennél nagyobb és értelmetlenebb lúzerséget, ejjj....!

Névtelen írta...

Ezt pedig én írtam, remélem nem baj ha linkelem:

http://maskeppblog.blogspot.hu/2013/03/ijedezzunk.html

A belügy sms-ére annyit, hogy ezt talán ők sem gondolták komolyan, bizonyára valamelyik humoros fickó pénzelte az egészet, hogy lehessen kifigurázni :)

Megjegyzés küldése