Széles a spektrum...

Tulajdonképpen örülök, és jó érzés, hogy nem hagytam magam, és megint bízhattam az ösztöneimben. A többi azt hiszem, majd később jön.

Tulajdonképpen azzal a reménnyel mentem oda, hogy majd mosolyogva - vagy akár bosszankodva - elhajtanak, hogy anyuka, ne tessék túlparázni a dolgokat, nincs itt semmi gyanakodnivaló. Az, hogy 1:5-höz az esélye, hogy egy autizmus spektrumzavarba eső gyereknek lesz egy hasonló problémával küzdő testvére, az nem azt jelenti, hogy a 3 testvérből egy az, tessék szépen hazamenni, megnyugodni, és elhinni, hogy a tünetnek tűnő dolgok most valóban normálisak, és majd kinövi őket. Ezúttal tényleg, nem úgy, mint ahogy Nándinál ígérték annak idején.
Tulajdonképpen lehet, hogy ha fentieket mondják, el sem hiszem, nem tudok megnyugodni, és továbbra is gyanakszom. És persze az is lehet, hogy történelem megismételte volna önmagát, és azt hallom, amit hallani akarok, nem foglalkozom vele tovább.

De nincs volna, nincs feltételes mód. Nincs diagnózis sem, csak ráutaló magatartás, tapintat és elkent mondatok. Mert pici. Két évesen nem mondják ki, csak ha súlyos. Mi az, ami van?
Van kiemelkedő értelmi képesség.
Van szemkontaktus, még ha nehezen is.
Van huncutság, megfelelő reakciók bizonyos helyzetekben.
Van szociális probléma.
Van elmaradott beszédfejlődés.
Van olyan koncentráció, hogy nem reagál zajokra.
Van rugalmatlanság, főleg az új helyzetekben.
Van komoly gyanú az autizmus spektrumzavarra.
Van még több kör vizsgálat.

És van ígéret szeptembertől TB finanszírozott fejlesztésre az első egy órás vizsgálat után. Olyan fejlesztésre, amit nem tudok Nándinak kijárni az ő saját, számomra látványos problémáira sok pénzért, alapítványoknál SEM.

Ugyanaz az érzés, mint Nándinál. Nem változott semmi.

Az élet akkor változik meg, mikor az ember gyereke boldogtalan lesz. Akkor viszont kifordul a világ a sarkából, minden összedől, összetörik, széthullik, és semmi nem számít, csak az, hogy minél többször legyen mosoly az arcán, és minél tovább tartson.

Kapaszkodok a mosolyokba.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 megjegyzés:

Unknown írta...

Imák mennek!

Viki írta...

Kikó, Nándi miat nem akarod felhívni a barátnőmet? Tudod, akinek aspergeres a kisfia (valszeg a férje is, csak épp nem diagnoztizálták soha ;)), és most végzi a gyógypedagógiát autizmus szakirányon. Hátha ő vagy valamelyik tanára/évfolyamtársa az egyetemről ismer valakit, aki ismer valakit, akinek van ideje, stb...??? ki tudja, egy próbát megérhet.

Márti írta...

Persze, hogy széles a spektrum, hiszen sokfélék vagyunk :o Örülök, hogy újra írsz, én egy e-mailt szeretnék kérni, szeretnék segíteni. Látom, hogy van egy freemailes, az még elérthető?

Névtelen írta...

Per hour : More advanced ($$) : S'avere etre. https://imgur.com/a/KOCkmoQ https://imgur.com/a/EgY8m7P https://imgur.com/a/rnmwqwG https://imgur.com/a/bkn4lU8 https://imgur.com/a/aeHM1Qb https://imgur.com/a/pkJO4w9 https://imgur.com/a/hrfaJ8a

Megjegyzés küldése