A tető-ügy

Három éve találtuk ki, hogy itt az ideje, hogy a leányt külön válasszuk a fiúktól a nagyobb béke érdekében. Két nagy szobánk van, egy 30 és egy 20 nm-es, egyik a gyerekeké, a kisebb a mienk. Az udvar felé van ablakuk, így nem lehet őket csakúgy elfelezni, azt találtuk ki, hogy kutyaólat csináltatunk mind a kettőre az utca felé, akkor nagyobbak is lesznek a szobácskák.

Nagyon jó építész nagyon jó tervet csinált, két éve meg is kaptuk az építési engedélyt. Amikor bekopogott Ábel. Pedig megvolt a pénz rá, meg minden, de azt mondtuk, így most inkább ne. Majd jövőre. Aztán jött az a a bizonyos nehéz időszak, mikor nem fizették ki Gergőnek a munkáját, utánam fizetni kellett a járulékokat, autót kellett venni, és millió más dolog, gyakorlatilag nullára elfogyott a pénzünk. Borzasztóan nehéz volt azt mondani, hogy oké, akkor most sem, elengedni, Isten akaratát látni benne, nem bizonytalan megoldásokat keresni.  A bizalom meghozta gyümölcsét, a pénzek szépen visszacsorogtak, adójóváírásból, plusz munkából, ebből-abból, újra együtt volt. Hívtuk az ácsokat árajánlatért, kiderült, hogy tragikus állapotban van a tető, nem véletlenül penészedik, van huzat az ablaktól legtávolabbi sarokban, nem véletlen fagy rá a pára az ablakra. Szerkezetileg rosszul van megcsinálva, hiányzik a páraáteresztő fólia, a távtartó.  Három ács egymástól függetlenül mondta ugyanazt... Nem annyiba fog kerülni, mint eredetileg gondoltuk, de ha már hozzányúlunk, rendesen meg kellene csinálni, akkor már szigeteltessünk is, annak visszajön az ára, és hosszas gondolkozás - és számolgatás - után a cserepet is cseréltetjük. Végül a pénzügyi része is megoldódott, kaptunk kölcsön pénzt, hurrá!
Végül egy olyan ácsot választottunk, akit ismerünk. Ő egyébként egy brigáddal szokott együtt dolgozni ilyen nagyobb munkák esetén, megbeszéltük áprilsiban, hogy akkor július közepén kezdünk. Erre terveztük az egész nyarat. Június végén kiderült, hogy inkább július végén, megbeszéltük a júli 28-at, vagy legkésőbb augusztus 4-et. Elég hamar jött az infó, hogy inkább augusztus lesz, sóhajtottam egyet, és így rendeltem meg végül mindent, fizettem ki az anyagokat. És kezdtem összepakolni. Már a fél ház a garázsban van, az egész tetőteret, gyakorlatilag a cuccaink 70%-át be kell dobozolni, zsákolni, mindenünk az emeleten van.

Szóval már félig összepakolva, mikor felhívtam tegnap az ácsot, hogy akkor ugye 4-én jönnek, ahogy megbeszéltük. Erre ő, hogy én azt üzentem neki az ismerősünk révén, hogy csak augusztus közepén jöjjenek, mert MI nem érünk rá. Hát, nem kicsit akadtam ki. Nem egyszerű megszervezni, hogy üres legyen a tetőtér, és azt sem, hogy hatan addig hol legyünk, amíg a munka belső teret is érintő része folyik. A gyerekeknek felügyeletet szervezni, nekünk a munkát, miegyebet így időzíteni, esküvőre megyünk majd augusztus közepén, akkor vagy 10-en fognak itt aludni, mert a komplett család meg van hívva... Szóval az egész rendszer összeomlott egy pillanat alatt. Számítottam én csúszásra, de azt gondoltam, a július 15-től az augusztus 4. bizony már elég sok csúszás még az építőiparban is.

Augusztus közepe. Az 15. péntek. Hétfő 18., de mivel szerda 20., biztos nem kezdik el a munkát, mert egy kicsi pihi jár, vagymi. De ha mégis, akkor is, iskolakezdésre nem fejezik be, és én nem akarom, hogy őrületből menjenek a gyerekek a suliba.
Szóval most teljes káosz, kapkodok fűhöz-fához, próbálom megoldani ezt a helyzetet. Ezzel a jóemberrel már nem akarok dolgoztatni. Egyértelmű, hogy az ismerősömnek hiszek - őt valóban ismerem -, nem csapna be. Ráadásul mikor felhívtam a jóembert, hirtelen azt sem tudta, ki vagyok, sem névről, sem dátumról, sem címről, csak az ismerősöm nevéről, pedig találkoztunk, itt volt, mindenben közösen egyeztünk meg. Ha pedig ekkorát tudott hazudni, hol a biztosíték arra, hogy nem csap be, nem tűnik el félbehagyva a melót egy másikért? Ha már kétszer megtette velem, miért ne próbálná meg harmadszor is? És egyébként is, úgy vagyok vele, hogy eleget fizetek azért, hogy ne nézzenek hülyének. 700.000 forint csak a munkadíj a 8-10 napos melóért. Ennyiért megérdemlem, hogy emberként kezeljen, ha a puszta ember mivoltomért nem is.

Szóval itt tartunk most. Az aktuális, jelenleg leglogikusabb terv az, hogy az ismerősöm megcsinál egy tetőkiemelést, beteszi a gyerekszobához az ablakot a kutyaóllal, akkor legalább a gyerekszobát el tudjuk választani,  nyugodtan elindítjuk az iskolát, és egy másik csapat pedig megcsinálja szeptember vége felé a többit. Akkor már nem kell leköltözni, csak a jó időért imádkozni, hogy ne ázzunk be.
Vagy lehet, hogy holnap változik minden. Meglátjuk.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

szia, a férjem ács, ha gondolod.... :) dius29 a babanetről

kikocs írta...

ács, és nincs munkája? :) Mert akkor beszéljünk!

Ági írta...

ez milyen már?
ehhez pofa kell azért

drukk, hogy összejöjjön mással, emberünknek meg majd szépen lefagy az arcáról a mosoly, hogy ezt aztán elbaltáztam.
Meg is érdemli az ilyen!!

zsuzsi83 írta...

Pont tudom miről beszélsz...nálunk teljes házfelújítás folyik, legalább 5 brigáddal...úgy volt, hogy jövő hétvégén költözünk, de még egy darab padló nincs a hzunkban, se víz, se villany, se lépcső...És nekünk is szeptembertől ovis beszoktatás...stb. Készen vagyok, hogy a szakemberek ezt megtehetik. Ha én valaha is 1 napig így dolgoztam volna valamelyik munkahelyemen, rég nem lenne munkám...nekik pedig van. : (

Névtelen írta...

de van munkája, viszont önmaga ura, így ha olyan, sztem be tudja illeszteni. írtam neked a fenti emailre telefonszámot ( a kikocska kukac freemailre. dius29freemailről)- dius

Névtelen írta...

csak egy mondat a valóban szakemberek védelmében. aki tényleg ebből él, és fontos neki, hogy meg is tudjon élni belőle, az nem kókler - csak sajnos ez a kevesebb, mondván házat építeni bárki tud, ami meg nagy hülyeség, hisz elég komoly szakismeret kell hozzá - dius

kikocs írta...

Nahát, de meglepődtem, hogy még ennyien olvastok :)

Mindenesetre azt gondolom, hogy a baj azzal van, hogy elég rossz helyzetben van az építőipar jelenleg, és ha szembejön egy munka, azt elvállalja, akivel szembejön, és ezt nem ítélheti el az ember, mert meg kell élni, és télen kevés a tetőcsere. A folyamatos hülyének nézést viszont azért magunknak is köszönhetjük, mert mindent eltűrünk, mint ügyfelek. Ha én a július 15-ém elcsúsztatásánál nem csak sóhajtok egyet, hogy ilyen az építőipar, hanem legalább egy kicsit hisztizek, akkor nem történt volna meg ez. Szóval szaki és ügyfél egyaránt tehet róla, és most a jövő ügyfelei érdekében is küldöm a vérbe ezt az ácsot, hátha tanul belőle (nem fog). Ha viszont valakinek ablakos kell, akkor tudok egyet, aki akkor jön, annyiért és azzal, amit megbeszélt vele az ember, és egy órát sem csúszott semmi. Élmény volt fizetni neki, bárcsak értene az ácsmunkához is :D

Mézeskalács írta...

Ilyenkor azért szerencsésnek érzem magam, hogy még semmi nagy volumenű dolgot nem kellett csinálni a házunkkal!!! Kitartást kívánok és egy nagyon jó mestert!!!!!!:)

gneke írta...

Jártunk már ugyanígy. Burkolóval, szigetelővel, áccsal...Sosem értettem, hogy valaki ezt megteheti, hogy válogat a munkával? érdekes módon akit hívni akartunk az a Dunántúlon kap munkát (mi debreceniek vagyunk), anyósom a Dunántúlon ugyanezt a szakembert keresi, mégsincs ott sem?
Nálunk is volt már tetőcsere, amit írsz a páraáteresztő fólia hiánya, volt már térkövezés az udvaron, szintén azon imádkoztam, hogy szeptemberre legyen kész mire A. kezdi az elsőt. Nem lett kész. Férjem fejezte be. másik amit szeretek, hogy elmegy a 2mester2 és a férjem jóra hozza a hibáit, hogy kifizetünk egy rakás pénzt és nem minőségi a munka. És valaki itt fentebb írta is, ha mi így végeznénk a munkánkat a munkahelyünkön...Nem is idegesítem fel magam, csak sok szerencsét kívánok és teljesen átérzem a helyzeteteket. (külön pofátlanság, hogy nem nézik, hogy kicsi gyerekek vannak, akiknek napirendjük van, iskolához, ovihoz kötődnek). és még arra is számítani kell, hogy a megbeszélt összegre, vagy betervezett összegre 20% még biztos rájön, mert ebből még kell venni abból még kell venni. ja: és Ti vegyétek meg!!!!!! ne bízd a szakemberre...

gneke írta...

Még valami: egyik szomszédunk, védőnők hitvallása: m,estert a házba nem szabad beengedni! Mi a térkövezés idején hozzátettük: nemhogy a házba, de az udvarra sem :-)

Névtelen írta...

ebben a közegben nőttem fel (apum is ép.iparos, a tesóm építőmérnök, após ács volt, férjem ács... ) elég sokat láttam/látok. a legnagyobb baj a mai ép.iparral, hogy a megbízók nyilván a legolcsóbb ajánlatra ugranak, a mindenféle szedett-vedett melósok meg a béka feneke alá mennek az árakkal, majd eltűnnek, mint szürke szamár. egy magára valamit is adó vállalkozó (cég vagy nevezzük bárhogy) ott van, felelősséget vállal, garanciát ad, és a legfontosabb, hogy nevét adja a munkájához. ez viszont pénzébe kerül a megbízónak is, mert képtelenség tetőt csinálni 100,000 ft-ból, ami ugye rengeteg pénz, és ha van aki megcsinálja ennyiért, akkor sokan elfogadják ezt az ajánlatot. és még az a szerencse, ha utána nem szakad rájuk mondjuk a tető, vagy dől rájuk a fal. a normál építőipar nem azonos, az ivós, beszólós, füttyögős melósokkal, de sajnos a kívülálló csak ennyit lát belőle. felhígult az egész, utánképzés nem nagyon van (érthető ki szeret forróságban, fagyban is kint dolgozni) és sok a mondvacsinált "szaki". de amíg a társadalom vevő rá, ez nem is fog változni. tudnék mesélni, évente hány meg hány olyan van, hogy "köddé vált ácsok" által elszúrt tetőket kell rendbe szedni. ha viszont találsz egy jó szakembert, akkor nagy segítség, hisz általában tud más szakmacsoportokban is ajánlani olyat, akivel nem fogsz ráfaragni. jótanács, érdemes alaposan utána járni, utána gondolni és mindenkinek aki építkezik sok sikert kívánok, hogy normális emberekkel hozza össze a sors. dius

Névtelen írta...

és még egy. gondoljunk bele a másik oldalról. a munkás is csak ember, nem szabad így hozzáállni, hogy menjen a fa alá pisilni és egyebek (nyilván nem adok neki ebédet a nagyi herendijéből, sőt alapvetően nem fogom behívni a házba, de ha kér egy pohár vizet, vagy bekéredzkedik wc-re, nem firtatom, elég megalázó ez neki, nemhogy még elutasítom). meg kell keresni a megfelelő, hozzáértő embert, aki lehet hogy már reggel 8-kor tiszta kosz, hisz dolgozik, de ettől még ugyanolyan tiszta és normális, mint a többi átlagember. bocs kikocs, hogy ezt így idezúdítottam - most már befejeztem. dius

Megjegyzés küldése