Visszacsapó hatás, avagy hogyan tovább kislábnyomon

Minden bejegyzés után eltervezek valami jó kis folytatást, aztán mire eltelik a hét, egészen más foglalkoztat.
Szombaton volt a kislábnyom verseny díjátadója. Amin a mi családunk is díjazott lett végül, ugyanis olyan ügyesen feljöttünk a hajrában, hogy az 5. helyezést értük el. Ez két tuti felnőtt biciklit jelentett nekünk, amit mi választhattunk ki meghatározott értékben. El is szórakoztunk rajta, hogy az autónk alig ér többet, mint a tekintélyesre nőtt bicikliparkunk jelenleg. (4 felnőtt, 3 gyerek, plusz futóbicikli, rollerek, motorok, tricikli, egyebek) Én személy szerint nagyon boldog vagyok az új bicajokkal, és tervezgetem, hogy fogom is használni... Ezekre végre lehet mindkettőre gyerekülést is szerelni, úgyhogy akár kirándulni is mehetünk. Persze tartok tőle, hogy elméleti síkon marad mindez, de ha nem is idén, majd jövőre, vagy utána... Előbb-utóbb csak megnőnek a gyerekek annyira, hogy nekivághassunk.

Ezen a díjátadón több érdekes előadás is volt, az egyik az autónóm házakról, ami nekem egyenlőre nagy falat, kicsit belemászok majd, ha lesz időm, de mivel nem fogunk a közeljövőben várhatóan házat építeni - hacsak nem nyerünk a lottón, amit nagyon szeretnénk -, nem hiszem, hogy tudok belőle kis léptékben hasznosítani belőle bármit. Egyébként is, ez a családban Gergő területe, ő sokat olvasgatott ilyenekről.

A másik, amit meg tudtam hallgatni, arról szólt, hogy hogyan tovább kislábnyomon.
Kézzelfogható eredménye lett annak, hogy részt vettünk a versenyen: a kétheti tankolás helyett 3-4 hetente megyünk benzinkútra, 5%-al tovább csökkent villanyszámlánk, 2 köbméterrel a havi vízfogyasztásunk, a húsfogyasztásunkat is csökkentettük.  És tulajdonképpen ez a kérdés, hogy mit teszünk ezzel a felszabadult pénzzel?
Mondjuk a mi válaszunk könnyű, merthogy nekünk nyílászárókat kell cserélnünk idén mindenképpen, jelenleg az erkélyajtónkon 5cm hungarocell borítás van, annyira rossz a szigetelése. Ez jó dolog, mert ezzel gázfelhasználást fogunk majd csökkenteni, tehát olyan dologra költjük, amivel további környezetszennyezést előzünk meg. (Némi környezetszennyezés által, merthát az ablakokat le kell gyártani, illetve a mostaniak kukába kerülnek...)
Aztán van olyan válasz is, mikor valaki (energia)szegénységben él, és a megtakarítás révén pénze kerül olyan dolgokra, amikre korábban nem telt, ez is rendben van. Például elkezd kertészkedni, és a vásárláson megtakarított pénzt részben locsolásra, részben fűtésre fordítja.

A lényeg tulajdonképpen az lenne, hogy ne fordítsuk a megtakarítást olyan fogyasztásra, aminek kizárólag környezetszennyező hatása van. Tipikus példának a világítást hozta fel az előadó: A 60 wattos égőt lecserélik 6x12 wattos csillárra, de akkor már belefér az is, hogy a kertet is világítsuk ki, mert most már olcsó. Vagy egyszerűen csak nem kapcsolják le a villanyt, mikor kimennek a helyiségből. És ténylegesen több lesz a fogyasztás, mint az energiatakarékos égők előtt. Egyébként pont volt egy hasonló tapasztalatom két hete. Egyik napról a másikra őrült forgalom lett. Minden lámpánál torlódás, a szokásos 12-15 perc helyett több mint 20 alatt értünk be az iskolába. Kiderült, hogy 10 forinttal csökkentették a benzin árát. El is gondolkoztam rajta, hogy egészen ésszerű lenne olyan környezetvédelmi adót kivetni rá, ami már ezt a lélektani határt ütteti az üzemanyagárakkal, és amit aztán szigorúan a tömegközlekedés fejlesztésére kellene fordítani. Kár, hogy ez ebben a formában nem megvalósítható, hiszen bizonyára névlegesen most is van egy ilyen része az üzemanyagáraknak... Van valami lélektani határ, mert azok az emberek, akik hónapok óta nem autóztak, újra kocsiba ültek. Az átlagos fogyasztást nézve egy 100km-es távolságon átlagosan akár 50-100 forintot is megtakaríthattak a 2500-4000forintos költségen fogyasztástól függően, egy teljes, 20000 forintos tanknál ez már akár 500 forint is lehet...

Najó, nem gúnyolódni akarok. Inkább arról írni, hogy ha már megdolgoztunk azért, hogy energiát spóroljunk, figyelni kell arra, hogy mit vegyünk a "felesleges" pénzen. Például lebomló kukászacskót. Vagy ledes izzókat a még hagyományosak helyett. Víztakarékos zuhanyfejet, komposztálót, biciklit, tanfolyamot, buszbérletet. Cserepet és balkonládát némi balkonkertészkedéshez, vagy vetőmagot a saját kertünkbe. Vagy magyar élelmiszert, magyar termékeket - ezeket nem kell olyan hosszasan szállítani. Költsük olyan kirándulásra, nyaralásra, amihez nem kell repülőre szállni, autóba ülni. A lényeg, hogy úgy emeljük az életszínvonalunkat, hogy közben megőrizzük azt, amit elértünk.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 megjegyzés:

noracska írta...

Ügyesek vagytok, különösen azért, hogy hűségesen végigcsináltátok a versenyt!

Megjegyzés küldése