Kapitalizmus

Nándi jön le a lépcsőn, szomorúan, hogy kér még pénzt, mert alig van neki. Nézem a dobozát, tényleg alig kotog az alján 10-20 érme, pedig félig volt. Nagyjából mindhárom gyereknek egyforma mennyiségű nem túl nagy értékű aprópénze van volt.
- Mi történt a pénzeddel?
- Pénzvásárt játszottunk, és Rékáé lett.
- Na, jólvan, gyere! - belemarkolok az aprópénzesbe, 1-2-5-10 forintosok vannak benne, és fogamat szívva odaadom neki, magamban mindeféle csúnya dolgokat mondok Rékának. Aki éppen érkezik a lépcsőn:
- Tele van a dobozom pénzzel! - csörgeti a kb. kilós dobozát.
- Mi volt ez a pénzvásár? Nem jó játék ám az olyan, amikor az egyiknek elfogy, a másik meg mindent elnyer.
- Hát... Nem kotort elég gyorsan! - Mondja Réka, én meg lenyelem ami a számra kívánkozik. Folytatom a dolgom, közben a hármasfogat letelepszik a kanapéra, felmérik a tulajdonviszonokat.
- Misinek meg nincs egy pénze sem. - hallom Réka megjegyzését.
- Mi? - hördülök fel.
- Nem volt ott, mikor játszottunk!
Itt már a röhögésemet alig tudtam visszafojtani, megyek fel, hogy elmondjam Gergőnek az eseményeket hörcsög-lányunkról, és a politikai helyzet összefüggéseiről. Réka szalad utánam:
- De adtam ám neki az enyémből. 12-t.

Majd valamit még kitalálok. Nálunk kommunizmus van egyenlőre, de azt hiszem, az államosítás és újraelosztás komoly lázadásokat eredményezne, amelyek letörésére nem biztos, hogy van elég forrása jelenleg a kormányzatnak.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése