Nagy fába vágtam a fejszémet - segítség kéne

Az öcsém megnősül júliusban. Ami hiphiphurrá!
Olyan összeget mondtak viszont a sütikre a 90 fős esküvőre, hogy megkérdezte a három leánytesóját, hogy nem tudnánk-e besegíteni a sütésbe, mert biztos, hogy jobbat csinálunk olcsóbban. Ami így is van. :)
Van néhány ötletem, hogy mit kéne csinálni, és milyen ütemezésben, hogy ne egyszerre kelljen megsütni ezt a borzasztó mennyiséget (12 kiló édes és 6 kiló sós sütiről van szó), és vannak nagyon jó, kipróbált receptjeim is, amiből tudok hasznosítani: de csak összesen 4 féle édes és egy sós. (Linzer, vaníliás-mandulás kifli, zserbó, keksz szalámi, és a tesómé a mézes-krémes, és nagyon jó sajtos receptem van.)

Legnagyobb gondom a sós sütivel van. Csak a sajtos rudacska, illetve a pogácsa jut eszembe, ami mindkettő frissen jó. Vagy csak ilyenek szoktak lenni? Meg még a mini képviselőfánkba töltött sajtos krém. Ebből egyik sem előre elkészítehető, mindet az esküvő napján, vagy előtti napon kellene legyártani.
Ha valaki tudna olyan jól kipróbált sós süti receptet, amit akár egy héttel előre is meg lehetne csinálni, vagy egyszerű (nem nagyon bonyolult) de látványos édes sütit, aminek mondjuk csak a krémjét kell egy-két nappal fogyasztás előtt betölteni, az nagyon jól jönne. Gondolok például a szalalkális többlapos sütire és ahhoz való krémekre.
Mivel nyáron lesz, a nyerstejes, nyerstojásos krémek kilőve, 90 fős szalmonellát nem szeretnék okozni.  :)
Valami nagyon jó (tartós) tojásfehérje-felhasználós süti is jól jönne, mert az az összes receptemnél marad sok.

És csak szigorúan kipróbált, bevált recepteket szeretnék, a neten találtam én is, de annyira sokfélék, és ez nem olyan alkalom, hogy elszúrjam. Nyilván ki fogom próbálni, de 10szer nem akarom elrontani, mire egy sikerül, annyira nincs időm...
Köszönöm előre is mindenkinek! Kivételesen névtelenül is lehet majd a blogomhoz hozzászólni, hogy senkit ne tartson vissza semmi, ha segíteni akar :) És emailezni is lehet kikocska és freemail a cím.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

18 megjegyzés:

Zsu írta...

Feladtad a leckét! Gondolkodom...

Lepkevár írta...

Én is gondolkodom, és megkérdezem anyukámat!

(Másrészt pedig de jó lenne, ha az én öcsém is ilyesmire adná végre a fejét...! :D)

Dia írta...

Tojásfehérjére van receptem, előkeresem és írom valamikor. A többin gondolkodom.

Csipkerózsika írta...

Hűh..hát mi anno én esküvőmet anyu segedelmével sütöttük ki(soha többet):)) Arra emlékszem sok lapokból álló sütit sütöttünk, mivel lapokat előbb is ellehet készíteni, betölteni elég 1-2 nappal előtte, és nagyon kiadósak is. Majd anyuval konzultálok, nála vannak receptek..:)

Orbis írta...

Nekem hamis sportszelet receptem van, az óvónénik minden alkalomra rendelnek belőle, mert nagyon szeretik, és az dobozban soká eláll, egyesek szerint fagyasztani is lehet.
Tojásfehérjére nekem egy fehérpiskóta nevű receptem van, vagy csináljatok kókuszcsókot belőle.
Sós süti még, ami nem pogácsaféle, a levelestésztából kötött batyuk bármivel (gomba, sonka, sajt, hagyma) töltve. De ez nem egy olcsó süti.
Ha valamelyik receptet megkívántad, szólj és elküldöm :)

noracska írta...

Hú... Én tavaly segítettem egy 200 fős esküvőre sütni, egy hétig csinálták (tuk), 50 tepsi volt... Életre szóló élmény volt...
Három tuti ötletem van.
Egyik: ZÖLD SÜTI (baromi egyszerű, gyors, több napig eláll)
50dkg darált keksz, 1 kocka Rama, 10 dkg porcukor,10 ek folyadék (elvileg tej, de ha hamarabb készíted víz is jó), 2 ek kakaó, 1 rumaroma, 1 zöld! mandulaaroma, tetejére: olvasztott tortabevonó csoki (a legjobb és legolcsóbb a környéken kilós kiszerelésben a KiwiCo Újpesten)

Kekszet összegyúrod az olvasztott margarinnal, cukorral,folyadékkal, kétfelé szeded, egyikbe bele a kakaó, rum, másikba a mandulaaroma. Sütőpapírral kibélelt közepes tepsibe jól belenyomkodod a barna, majd a zöld masszát egyenletesen, bevonod csokival és kész. Kicsikre vágd, mert elég kiadós.

tojásfehérjére: (én annyira szeretem, hogy nálunk inkább a sok sárgával nem tudok mit csinálni)
PÜSPÖKKENYÉR
6 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, 15 dkg finomság (dió, mogyorós csoki, maradék húsvéti tojás, egyebek), 10 dkg liszt
Kemény habba bele a cukor, majd a felaprított dió, csoki, ilyesmi, végül a liszt, püspökkenyérformában, vagy ilyesmiben egy óra alatt 160 fokon. Érdemes azért egy tűt beleszúrni, hogy átsült-e. Kiborítod, s ha kihűlt, bevonod a fent említett csokival. Nagyon vékonyra lehet szeletelni, s nagyon finom.

SAJTOS (nálunk két hétig is eláll, bár nem tudok annyit sütni, hogy maradjon, ez inkább az a ropogósfajta, amit vékonyra kell nyújtani)
fél kg liszt, 1 kocka RAMA, 1 ek só, 1 pohár tejföl, 20 dkg sajt
Összegyúrom, kicsi sajt mehet a tésztába is. Vékonyra nyújtom (mi ált. hosszúakat szoktunk csinálni), tojással kenem, rá a sajt. Jó ropogós marad napokig.

Remélem, valamelyik hasznos lesz.
Öcséd meg a Máriapoli óta különösen a szívemben van...
Puszi!
Nóri

Szilvi írta...

huh hát nem lesz egyszerű dolgotok. Nekem van egy tutti szalakális sajtos pereces sütim! Sós. Karácsonykor szoktam készíteni és már kari előtt 2 éttel és plédobozban tárolva olyan mintha akkor készült volna. Ehez specko kiszuró kell , de kölcsönadom nagyon szívesen.

Sajtos perec:
50 dkg finomliszt , 30dkg sajt, 1 kocka margarin, 2 tojássárgája, 1 szalakáli (zacskós), 1 teáskanál só, 1 kisdoboz tejföl.
Az egészet összegyúrni és egy éjjelt állni hagyni, Újnyi vastagra nyújtani-szaggatni. Tojássárgájával megkeni és sajtal megszórni! Előmelegített sűtőben sütni.
Ebből ha duplát csinálsz akkor 4 nagy doboz lesz belőle. Álltalában mindenki imádja!!! Szólj ha eljutassam a szaggatót!!

Dia írta...

Fehér süti:

Ahány tojásfehérje, annyiszor 3 dkg cukor, annyiszor 2 dkg liszt, annyiszor 1 dkg olvasztott margarin. Felverjük, ízlés szerint bele mehet ánizs, csokidarabok, aszalt gyümölcs. Kb. 6-7 tojásfehérjéig mehet őzgerinc formába, afölött én kuglófban szoktam, de mehet tepsibe is.

dharma írta...

Nagyim sajtosrúdja két hét múlva is ugyanolyan finom és puha,mint frissen sütve. Bár azért nem érdemes két héttel előre megcsinálni,de egy héttel előtte simán. Általában mindig az van,h a család már nem éhes ebédre,mert sajtosrúdból befalatoznak. Most csináltam szilveszterkor egy pubba egy rakattal a bulira,de a főnök bestoppolta,h Ő azt ki nem teszi,megeszi a család :))) Szóval ha érdekel leírom a receptet.

kikocs írta...

Elszállt, amit írtam egy hosszút.
Szóval még egyszer:

Orbis, sportszelet jöhet! A többit annyira nem gondolom most.

lepkevár, azért ocsém már 31 éves, mondhatni, ideje is volt :) (Igaz, a menyasszonya 20, piszkáltuk is, hogy kicsi eséllyel cseréli le majd 10 év múlva két 15 évesre :D

Csipkerózsika, én azt hiszem, amit csináltatok, az a szalakális süti volt, nagyon várom!!! krémeket különösen!

noracska, Gábor meg Fülöptől olvadt el teljesen :) És ezt a zöldet tuti kipróbálom. A püspökkenyér nem lesz túl száraz zsíradék nélkül?

SZilvi, a perecet biztos megpróbálom! Nagyon messze vagytok, nem lehet ilyen formát kapni valahol?

Dia, ezt a fehér sütit gyorsan ki is próbáltam, pont volt három fehérje a hűtőben tegnapról. Húsvétkor teszteljük :)

dharma, jöhet a recept!!!

Szerintetek ezeket a sajtosokat meg lehet variálni mondjuk úgy, hogy rokforttal, vagy juhtúróval, ilyesmivel? Hogy le legyen annyira egyforma ízű mind?

kikocs írta...

És az elején volt egy csomó köszönöm is, meg hogy dejó, hogy számíthattam rátok! :) ami másodjára lemaradt, de ezúton pótolom :)

Farci írta...

Szia Kikocs! Véletlenül tévedtem ide! Remélem, nem baj, hogy hozzászólok a süti témához! :)
Mézes puszedli, sajtos tallér (ostyasütős), darálós keksz (gépsüti), hájas kifli, 48-as olcsó kifli (hájnélküli nálam), linzerkoszorú. Ha valamelyik érdekel, írjál, elküldöm a receptet!
Kellemes sütkérezést kívánok! :)

Catherine írta...

Igaz, hogy az a sós süti is frissen az igazi, de úgy nagyon finom:
http://andi1976.gportal.hu/gindex.php?pg=26012808
Édesnek pedig ezt javasolnám:
http://latsiakonyhaja.blogspot.com/2011/03/macaron-by-latsia-avagy-egy-suti-amit.html?spref=fb
Ezt előbb is el lehet készíteni, és csak meg kell tölteni amikor kell.

Mónika írta...

Szia!

Mi tegnap is készítettünk a kedvenc sós süteményünkből, egy kicsit a húsvéthoz igazítva formavilágát.
Nagy előnye, az ízén kívül, hogy akár 1-2 héttel előtte nyugodtan elkészíthető...
A receptet itt találod:

http://cosa-sei.blogspot.com/2011/04/sos-linzer.html

Mackómama írta...

Szia,

a zserbó jól fagyasztható, azt akár most is megsütheted a nyári esküvőre.
Sós kekszben gondolkodtál? Azok sokáig elállnak...

Monyóci írta...

Szia, tudok itt priviben küldeni neked receptet?
van egy sajtos rúd, amit akár 2 hét múlva is ehettek, gondolom azért nyáron is kell a hűvös hely minden sütinek. Ez zsíros tészta, de hihetetlen omlós ízletes, eddig mindenki vitte a receptjét...
vagy küldj egy emailt, szívesen átküldöm neked.
üdv

Monyóci

kikocs írta...

Köszönöm mindenkinek a recepteket, ötleteket, jó lesz ez! Közben a leendő sógornőm leállított a sós sütiről, szóval az stornó, de msot már csakarzértis fogok ezekből megsütni!!! :)

Monyóci, kikocska és freemailes címre írhatod, de akár ide is, elfér!

Mackómama, igen, zserbó tuti lesz, abból van nagyon jó receptem. Kekszet nem szeretnék, az túl száraz lenne szerintem. A pogi, sajtosrúd, ilyesmi inkább.

Cat, Mónika, köszönöm!!! :)

Farci, a hájas meg a 48-as kiflik érdekelnének! és nyugodtan szólj hozzá bármihez! :) És ha nagoyn jól bevált az a mézes puszedli, jöhet az is! Rosszat már ettem sokat :(

Farci írta...

Szia Kikocs! Bocsi, de CSAK 5 évet késtem, azért küldöm :)
http://farcialkot.blogspot.hu/2014/03/hajas.html
A 48-as kiflit és a puszit kiírom, mert a sütis füzetem anyukáméknál van (ígérem nem 5 év múlva :) )

Megjegyzés küldése