Készülünk a negyedikre és a hatodikra

Vészesen közeledik a nagyok szülinapja. Réka ma közölte, hogy ez volt az első alvás a születésnapjáig, majd elszámolt 25-ig, és megkérdezte, hogy mikor lesz már a 14, és nem akarta elhinni, hogy már rég volt :) .
Réka ajándéka már megvan, Nándinak még ötletem sincs. A távirányítós vadászhelikopterre esélye sincs, hogy megkapja, a kinyithatós ajtajú autót meg kevésnek tartom, mivel Rékának lőttem egy Ariel palotáját, illetve babaházat kap a nagyszüleitől... Legalább az egyenlőség látszatát fenn kéne tartani, most éppen számontartós korszak van...

A legnagyobb ajándékuk azonban, amire már november óta készülődnek, a szülinapi bulijuk lesz. Most már eldöntöttem, hogy február 12-én lesz, hacsak nem szól közbe valami betegség, ahogy eddig szinte minden évben...
A múltkori mekis szülinap óta Réka naponta elmondja, hogy ott legyen a party, de ebben nem vagyok partner. Szerintem sokkal jobbat tudunk annál összehozni, tavaly is még hetekig beszéltek róla az oviban :).
Az már látszik, hogy valószínűleg két turnusban jönnek majd a gyerekek, úgy tervezem, hogy délelőtt az ovistársakat látjuk vendégül két órára, délután pedig a régesrégieket, ők hosszabban maradnak, de itthon vannak nálunk. Délelőtt lesz egy kis tumultus, azt hiszem, de 10-12 gyerekkel még biztos elbírunk majd, ha folyamatosan foglalkoztatjuk őket, a hely is elég lesz.  Idén a szülőktől sem parázok, sokkal jobb fejek, mint akik tavaly voltak. Tavaly direkt úgy írtam a meghívót, hogy délben lehet a gyerekekért jönni, nehogy itt maradjanak a szülők... Szemétség volt, de nem volt kedvem a gyerekek szórakoztatása és az egy éves (se) Misi mellett róluk is gondoskodni.
A délelőtt tavaly is bevált, mert még nem fáradtak a gyerekek, könnyebben irányíthatók, délután meg kevesebben leszünk, több szülővel, akik szintén itthon vannak...

A játékokkal kicsit bajban vagyok egyenlőre, ez a 4 és 6 éves korosztály közötti két év még mindig túl nagy. Tavaly Nándinak még nem voltak meghívott barátai (Bálinton kívül, aki egy évvel idősebb nála) úgyhogy vagy részt vett a nagyok játékában, vagy elment autózni egy másik helyiségbe. Azon gondolkozom, hogy az a 2-3 főnyi 3-4 éves gyerek, akit ő nagy valószínűséggel meg fog hívni, vajon a nagyokkal akar-e tartani, vagy szervezzek a kisebbeknek egy másik "programot", amit mondjuk Gergő vezényel le. Vagy cserélgetnénk. Vagy legyenek kétféle játékok, néha vegyülni, néha szétválasztani őket? Nem tudom, mi lenne a jó megoldás, hogy biztos mindenki jól érezze magát. Igaziból attól félek, hogy a kicsik "elrontják" a nagyok szórakozását, attól nem félek, hogy ők ne találnák fel magukat, és ne tudnának kacagva jól érezni magukat. Tavaly pl. a szembekötősnél pont elég volt, hogy egy gyerek nem értette a szabályokat, és mindig direkt megfogatta magát, ellenben nem engedte, hogy bekössük a szemét, kettő ilyennel már nem működne a játék.
Mindenféle játékötletet is szívesen veszek!

A másik dolog, amivel kapcsolatban még ötleteket várnék, a torta. Rékának kitaláltam, hogy egy Barbie tortát fogok csinálni, gyakorlatilag egy kuglófot, aminek a közepébe egy barbit állítok, így a torta a szoknyája lesz, ez lesz a meglepi, a kívánság szerint a díszítés csupa cukorból lesz :) Vannak terveim, már gyűjtöm a mindenféle smartiesokat, szórócukrokat és gumicukrokat. :)
Nándinak viszont az a vágya - rendszeresen hangoztatja -, hogy ajándék tortája legyen. Hogy a tortában legyen az ajándék. Nos, azt hiszem, láthatott egy olyan mesét legutóbb a mamáéknál a Minimaxon, amiben kiugrott valami meglepi a tortából. Ezt nem hiszem, hogy meg tudom bármilyen módon valósítani, de nyitott vagyok, ha van ötlete valakinek.
Azt sem tudom, mit tudnék belesütni a tortába, amit meg tudna találni, hiszen sokáig sül, szétolvad bármi, aminek örülne (kizárólag autó), vagy csupa krém lesz, ha a krémbe teszem, vagy nem lesz semmi formája a tortának. Ha a tortával körberakok mondjuk egy dobozt, amiben az ajándék van, legyen az akár egy kisautó, hogy szeljük fel a tortát? Ha utólag teszem bele, nem építem bele a tortába, akkor nem a tortában van az ajándék, csalódott lesz. Ahogy Nándit ismerem, ha nem olyan lesz, mint amit elképzelt, biztos szomorú lesz, kivéve, ha jobb annál, mint amit elképzelt. Jó, Nándinak hülye kívánságai vannak, mert különleges kisfiú, de szeretnék a kedvére tenni. Mostanában még inkább, mint máskor. De ez már másik poszt lesz :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 megjegyzés:

Szitya írta...

Hú, nekem nagyon tetszik, hogy Nándi ilyen kacifántosat kér!!!
Szerintem, úgy nem csapnád be, ha ugyan a tortában lenne, már eredetileg, de olyan tortát készítenél, amit nem kell sütőbe tenni! Pl. ott van Mónika (praktikaksokgyerekhez.blogspot.com) Sportszelet tortája, ami darált keksz-alapú. Vagy lehet bármilyen, babapiskótából készült krémes csoda (pavlova vagy charlotte néven futnak ezek). Mindenképpen oldd meg, ez annyira jópofa kérés! Ha tanácsra van szükséged a kivitelezést illetően, szerintem a tündéri Edith (Erdélyből) az edithreceptjei.blogspot.com-ról biztos szívesen segít!
Üdv,
Szilvi

kikocs írta...

Igen, a Nándi az Nándi. Nagyon különleges kisfiú :)
De a sütés nélküli tortánál is ott van, hogy és hogy szeletelem fel? Mert vagy krémes lesz, vagy bele kell tenni valamibe magát az ajándékot, ami nem vágható. Azon agyalok, hogy hogy lehetne valami toldalékként beleépíteni az ajándékos részt az ehetőbe, pl. egy teherautó hátuljaként, de a beleépítés valahogy nem megy. Technikailag nem tudom elképzelni, hogy hogy lesz tortaszerű a doboz. Bevonni egy fém, vagy esetleg kartondobozt krémmel szerintem nem lehet igazán. Vagy jön az, ha mégis sikerül, hogy nyitom ki?
a blogot megnézem feltétlen! :) Köszi!

Judit írta...

Szia!

Tortát én úgy tudom elképzelni, hogy Sütsz egy nyolc tojásos piskótát, hogy elég magas legyen és egy nagy pohárral kivágod a közepét, miután három v. négy lapra vágtad. Tortatálra teszed, megtöltöd a krémmel és a közepébe mehet az ajándék. Kisfiúknak lehet kapni hengeres műanyag dobozban autókat, a torta magasságát, a kivágott kör méretét tudod ehhez igazítani. Miután beletetted a közepébe, bevonod marcipánnal v. fondanttal és készen van. Persze meg kell jelölnöd, hogy hol az ajándék és csak a szélét fogod tudni szeletelni, de a végén ott marad az ajándék. A kivágott körlapokat pedig külön meg tudod tölteni egy kis tortának, amit esetleg a tetejére is tudsz állítani, emeletnek.

Játék: tűz-víz-repülő
szerintem egy nagy adag előre elkészített, különböző színűre színezett só-liszt gyurma is bejön mindkét korosztálynak
esetleg gipszöntés-festés

Sok sikert!

Judit
Egy szintén nagycsaládos anyuka

gneke írta...

Az AnnaPeti oldalán van rengeteg torta. Nekem nagyon tetszenek azok, ahol van egy mozdony, majd a kocsik a felszeletelt sütik...esetleg egy teherautó platójára lehetne tenni az ajándékot, mintha az szállítaná...Ötletem ennél több nincs, nekem a gyakorlati érzékem sajnos nem túl jó.

kikocs írta...

Gneke, formai elképzeléseim nekem is lennének, abban nincs hiány :) De ez a mozdonyos Misi szülinapjára nagyon jó ötlet! Lehet megcsinálom majd. Köszi!

Judit, ez a kilyukasztós jó ötlet! Mert ha a tetejére teszem az emeletet, akkor egyrészt hasonlít arra, amit a tévében láthatott. Másrészt tudom, hol van vége a doboznak, nem nyúzom szét a tortát, harmadrészt lehet azt is, hogy leesszük az emeletet, és alóla kijön az ajándék, a maradék megint teljesen jól használható. Asszem ez egy sacher tortával tök jól működne, és az még el is fogy nálunk is. A krémnek elég keménynek kell szerintem lenni ahhoz, hogy ne csússzon szét összeállításkor meg szeleteléskor egy lyukas közepű emeletes torta, de lehet, hogy tévedek. :)

A b. verziót pedig Szitya által ajánlott blogon találtam, ajándékdobozok tortából, fondant bevonattal. Az egyikben torta lenne, a másik meg egy doboz., csak bevonnám fondant-nal. Nem tudom, ez mennyire működne, holnap este megpróbálom, aztán a végeredményt meg megesszük titokban :)

Megjegyzés küldése