Barbie és Ken, avagy nemi identitástudat

Tavaly novemberben kiadtak egy kormányrendeletet - lehet, azóta már visszavonták - miszerint lehetőség szerint vissza kell szorítani a papás-mamás játékot az oviban, mert a nemi sztereotípiákat erősíti. Gondolom, mindez a liberalizmus, női egyenjogúság és a többi miatt, amivel én úgy vagyok, hogy oké, csinálják, ahogy akarják, de én is hadd csináljam, ahogy akarom, ebben meg engem ne korlátozzanak.

Ez jutott eszembe, mikor Réka egyik Barbie-jának varrtam egy szoknyát, és rá is adtam, amitől Réka teljesen elképedt, és közölte, hogy nem adhatok arra a Barbie-ra szoknyát, hiszen az fiú. Addig rózsaszín szabadidő volt rajta, megjegyzem, hatalmas göndör hajjal és Barbie-mellekkel rendelkező darabról van szó. Kiderült, hogy ez a fiú és lány baba csókozni is szokott, és ő az apuka is. Jobb híján. Gyorsan találtam egy mondvacsinált indokot, hogy vehessek egy fiú-Barbie-t, más néven Kent, elvileg a mi gyerekeink nem kapnak "csakúgy" játékot.

Így utólag elmondhatom, hogy nagy szerencsémre végül Réka inkább Marcival játszott, és nem jött velem választani. Ugyanis ahogy megálltam az Auchan rózsaszín polcainál, és szemrevételeztem a kínálatot, csupa metroszexuális Kennel találtam szemben magam. Aki esetleg nem lenne tisztában a fogalommal, durván fogalmazva kinézetre olyan, mintha a fiúkat szeretné, de mégis a lányokat. A metroszexuálisak nem biztos, hogy ezzel egyetértenek, de én így tudom megfogalmazni. Lehet, a wikipédia többet tud erről. Én nem akarok. Strucc vagyok a témában. Lehet, hogy helyénvalóbb lenne úgy fogalmazni, hogy ad a külsejére, de az szerintem más.

Nem mondhatjuk, hogy a Barbie-knak diszkrét lenne a sminkjük, de komolyan mondom, megkockáztatom, hogy az egyik, félrecsapott hajú "fiú" baba vastagabban volt festve, mint a lányok. Gyakorlatilag az arccsontjáig tartott a szemfestéke. Kicsit reménykedem, hogy gyári hibás volt.
Mindenesetre amitől legjobban kiborultam, az egy fésülhető hajú Ken volt, akit 100!!!! különböző pózba tudsz beállítani. Azt hiszem, ő volt az. Elképesztő, hogy ez a férfiideál. A Barbiek azt hiszem, nem sokat változtak az elmúlt idők során, maradt a karcsú derék, nagy mell, dús haj, bájos, arc, de a Kenek azért elég mások voltak az én időmben. Vagy csak nem tűnt fel? Kár, hogy nem tudom összehasonlítani, mert nincs rá időm. De úgy emlékszem, a szögletes áll, és a fehér fogú vigyor meg a műanyagra festett haj volt mindegyik jellemzője. Lehet, széles volt a válluk is? Vagy lehet, az meg az én szüleimet képesztette el? DE UGYE NEM FESTETTÉK AZ ARCUKAT????!!!

Végül sikerült találni egy Hamupipőkéhez tartozó herceget, aki nem festette magát, ami azért is jó választás volt, mert volt már egy Hamupipőke babánk is, és végre egymásra találtak. Ezek után már ennek is örülni tudtam.

És itt bizonyosodott be végleg, hogy konzervatív vagyok, és más generációhoz tartozok. Réka nagy izgalommal kézbe vette, majd nézegette, és látványosan hiányzott az arcáról a végremegkaptam-öröm, ha csalódott nem is volt. Mint kiderült, az volt a baja, hogy "ezt nem lehet szépítgetni". ÓÓÓÓÓ HÁT HÁLA AZ ÉGNEK!!! EZ VOLT A CÉL! Néha kicsit rosszul érzem magam, ha nem kapja meg a gyerek a tökéletes ajándékot, de most ez nem az a szitu volt. Elmondtam neki, hogy hát, a fiúk nem is szépítgetik magukat, mikor látja az apát manikűrözni meg fésülgetni magát, meg szépítgetni. Ezzel aztán megbékélt, és azóta boldogan játszik vele, Erik lett a neve. Még egy fennakadás volt, mikor levetkőztette, és szembesült a kockás hassal. Hogy ez mi. De úgy tűnt, megértette, mert mikor egyik barátja, már nem emlékszem, ki, megkérdezte, azt mondta, hogy az izomja. :)

Orbis, mikor meséltem neki az esetet, mondta, hogy van egy lány, aki legyalulja a Barbie-k arcát, és rendes, normális fejet fest nekik, eredetileg a megkopott, 20 éves babákra jött létre az iparág, de az igények változnak. Ígérte, hogy elküldi majd az elérhetőségeit. Azt hiszem, a jövőben a háztartásba költözendő Kenek - mert biztos lesz ilyen - igénybe fogják venni a szolgáltatást.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 megjegyzés:

Orbis írta...

http://17pillanat.blogspot.com/
:)

dharma írta...

Ez felért egy cikkel! Nagyon jó! Még ilyet!

Megjegyzés küldése