Jószolgálat

Van egy cigányember, jön hozzánk körben lekaszálni a füvet. Nagyon megsajnáltam, és neki adtam véglegesen a munkát, annak ellenére, hogy nem dolgozik szépen.

1500ft-ért lekaszálja körben a kert körül a gazt, ez olyan 3 óra kemény fizikai munka. Ugyanezt a munkát egyébként ugyanennyiért nem vállalják el fizetett munkaidőben, más szerszámával, más által fizetett benzinnel dolgozó  motoros kaszások, akik a közterületeket tartják rendben, és akiknek 15 percbe tellik. Igaz, rendesen megcsinálták tavaly. Csak a kontraszt kedvéért...

Szóval idejött, lekaszálta egyszer, de elég randán. Szomszéd nénivel közösen szoktuk az ilyesmit intézni, ő össze is veszett vele, tény, hogy jogosan. Ennek ellenére inkább mégis ezzel az emberrel csináltatom meg a kaszálást. Nem találkoztam még senkivel, aki munkáért koldult volna. Mindenki csak adjál, adjál, adjál, ő meg adjál munkát! Le akarja nyírni a füvet, lefesteni a kerítést, bármit, csak hadd dolgozzon. Mindig kap egy kávét is, és közben váltunk pár szót. Mesélte, hogy ahonnan jön ide dolgozgatni, a napszám - tehát a teljes nap munkabére - két kiló hús. És nincs pénz, csak hús a fagyasztóból, mert pénze annak sincs, aki munkát tud adni. Ha egyátalán van munka. Ők meg nincsenek is szokva a húshoz, ritkán ennének. Így feljár ide, ahol született, anyjánál megalszik, dolgozgat, amit tud, hazaviszi a feleségének, aki otthon termeszt ezt-azt, amit meg tudnak enni. Mert itt legalább van pénze az embereknek.

Több pénzt nem fogad el, csak amit megbeszéltünk, bár nem túl precíz, kivágta néhány málnabokromat, letörögette a tök indáit, letaposott másokat, hiába kérem, hogy hadd én szóljak, mikor jöjjön, hogy előkészítsem, mentsem, amit kell, jön, és csinálná, hogy nekem jó legyen. Nagyon hálás, szereztem neki más munkát is, azért is, de néha már kicsit terhes a hálája :) Igyekszem azért tartani a távolságot.

Gergő ma reggel, mikor meglátta hajnalban kaszálni az előkertben, ami egyátalán nem lett volna a dolga, csak két hét alatt nagyon megnőtt a növény, ott még Gergő sem nyírhat füvet, mert csomó kósza növénykét mentegetek ottt, kérdezte, hogy nem lehetne-e, hogy csak odaadjuk neki a pénzt, és nem dolgozik? Csupa jóindulatból próbál segíteni.

Amire ki akartam lyukadni, az az, hogy ha valaki munkát kér, adjatok neki. Akármit. Akárhogy végzi el. Mert igaziból életet kér, ennivalót kér. Csak a becsülete nem engedi, hogy kolduljon. Sokkal inkább megérdemli, mint bárki, aki pénzt kér, valószínűleg még annál is jobban, aki aranyáron méri a munkáját.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 megjegyzés:

H. Mária írta...

Ez jó gondolat. Az ilyen embereknek kell valóban a munkát és a pénzt is adni.

Megjegyzés küldése