Misi 10 hónapos volt valamikor a múlt hónapban...

Egyre hanyagabb vagyok, ahogy közeledik az első év vége. Megint elmaradtam az összefoglalóval, eleinte meg úgy készültem rá, hogy megírjam. Ehh... Lassan elfogy az újdonság varázsa :) Ez alatt az egy hét alatt meg olyan sok új tudománya lett, hogy nem is tudom, hogy fogom szétválogatni, mi az, amit előtte csinált, mi az, amit utoljára... Lehet, hogy nem is fogom. Ez most egy 10 hónapos és egy hetes összefoglaló lesz.

Mindenesetre sokat változott, egészen határozott kisfiúformája kezd lenni. Persze nagyon babás még, főleg a kis kopasz feje miatt, pedig bőszen nő a haja, hátul már kunkorodik is, de azért kis kopirnyó még :) A mozgásán, figyelmén látszik nagyon a változás. Rendkívül kommunikatív lett. Látszik rajta a koncentráció, ahogy próbálja megérteni, mit mondunk, és próbálja megértetni magát. Egyre ügyesebb ebben is. Apa anya ugye már elég jól megy, és az is, hogy valamit akar.  A memmemmmemm határozottan az, hogy a szájába akar valamit. Enni, inni, cumizni. Tegnap apja beült a fotelba, amiben szoptatni szoktam, este, és mesélt a nagyoknak. Misi megpróbálta elhajtani, hogy ez a memmemmmemmm helye. Ott állt, és magyarázta neki, haláli volt. Mutogatni még nem mutogat, de tartja fel a karjait, hogy vegyem fel, ki-be csukogatja a kis ujjait, hogy kér valamit, a cici szóra vigyorogva teker felém, a Misit bármilyen szövegkörnyezetből kihallja, és figyelni kezd. A család összes tagját ismeri, keresi, és néhány tárgyat is. A nemen viszont még mindig röhög. Megáll, felül, és kiröhög. Tegnap megtanult tapsolni, nagyon boldog vele.
Na, kezdek kusza lenni, keresem a babaszoba 10 hós babái mit tudnak:
"pápá"-t integet - Némi tellegetés volt a kezével, de igaziból mi nem szoktunk integetni, sziázunk. Szóval mondjuk nem...
az apró tárgyakat két ujjal felveszi - ez igen. Nagyon ügyesen egész apró dolgokat is felvesz. És pár napja feltűnt, hogy nem feltétlen tesz már mindent a szájába. Sőt. Elég kevés mindent. Nem tudom azért-e, mert fogzik, és fáj neki, vagy kezd róla leszokni... Hát, nem bánnám :)
jól kúszik, mászik - jaja, teker ezerrel :) kis csámpamókus, keze-lába befelé áll, és leszegett fejjel nyomja, hogy a légellenállás se tartsa vissza. Vagy hogy gyönyörködni tudjon a nagy pocakjában, ami majdnem a földig ér négykézláb :D
kezével jelez - asszem ebbe a kategóriába tartozik, hogy kér, meg hogy tartja, hogy vegyük fel.
"papá"-t, "mamá"-t mond a megfelelő szülőnek - vagy inkább aja meg aba... mi nem mondunk anyára mamát, apára papát... A mama meg a papa nálunk a nagyszülő...
nevére figyel, a "nem"-et megérti - igen, mint fentebb vázoltam.
kívánságát egyértelműen, mutogatva jelzi - Ha nem is mindig... De többnyire. Remélem már nincs messze, mikor minden egyértelmű lesz :)
pohárból iszik - tud, csak az anyja türelmetlen... és nem is ér rá... szegény gyerek, szinte felnőtt fejjel szoktatom a cumisüvegre...
egyedül áll néhány másodpercig - igen :) és a 10 hós szülinapja után egy nappal tette meg az első lépéseit, azóta nem történt előrelépés, ugyanez a helyzet, max egy méter, és csak ha mi felállítjuk, akkor odajön. Viszont fél kézzel tolja  a bébitaxit. Meg a járássegítőt. És közben büszkén vigyorog, hogy figyeljük-e :) Kanyarodni nem kanyarodik.
a tárgyakat dobozba rakja - igen. pakolni is nagyon szeret be is, bár inkább kifelé. Amikor összepakolás van, a kockákat legalább háromszor kell összepakolni. Az a kedvence. Meg a zajcsapás.
Sőt, tegnap megtanult autózni is, tényleg!!! Nagyon kis ügyes. :) bár van, hogy inkább hengergeti, mikor lökni szeretné, mert felborul, de ide-oda is húzogatja ülve, meg négykézláb rátámaszkodva tologatja. Még mindig van labdamánia, zörgésmánia, új a felmászás mánia. Mert ugye megtanult fel és lemászni dolgokról, és ezt szereti gyakorolni. Negyed órát is képes azzal ellenni, hogy felmászik és lemászik valamelyik bútorra. Gyakorol. Mikor ezt a játékosdobozon teszi, mondjuk az elég idegesítő. Meg táncolni szeret nagyon. Rendesen figurázza, topog, rugózik, ide-oda lépeget, ülve ingadozik... És fülig ér a szája.

Általában háromszor eszik rendes kaját egy nap, egy adag tápszert kap, és szopik. Van a kis balesetünk a kirágott mellemmel, az idestova 3 hete tart, volt, hogy több tápot kapott, és egyértelműen rosszabbul alszik tőle éjjel. Amikor cumisüveg volt, akkor nagyon hiányzott neki a szopi. Nagyon nyűgös tud lenni a komfortevészet nélkül. Szegény. Egyre többmindent kap abból, amit mi eszünk, a tejet, tojásfehérjét kerüljük minden formájában, és figyelek, hogy óvatosabban fűszerezzek, de most már egyre többször fordul elő, hogy nem főzök neki külön. A reggeli változatlanul lekváros kenyér - ezt is érti, ha rákérdezek, jöhet-e a lekváros kenyér.

Alvás területén jelentős javulást értünk el az éjszakai szoptatások kiiktatásával. Most is ébred, tehát nem oldottuk meg maradéktalanul, de egyre gyakrabban fordul elő a 2-3 kelés éjszaka, amiből az első többnyire olyan fél11-11 körül van, mikor éppen lefekszem, így az nem olyan vészes. Aztán többnyire van még egy cumivisszaadás olyan 2-3 körül, egy evés 4-5 között - ez mindig - és az utóbbi napokban 6kor egy csakazértisaludnifogszmégbüdöskölök, mert igaziból még fáradt, és hétkor végleg ébresztő. De nincsenek órás virrasztások, mióta hajnalban a kaja mellé adok neki egy adag gripe watert. Ha nem adok, akkor az evés után általában nyűglődés van, míg fel nem kelünk. Nappal kettőt alszik, néha egyet. Általában összesen 2-3 órát. Este 8 és reggel 7 között van éjszaka. És most igényli, hogy ott maradjak mellette, amíg elalszik.

Öltözés többnyire kínszenvedés még mindig, de a felsőt már szereti felvenni, mert elviccelődünk vele, és ügyesen bedugja a kezeit, keresi az ujjacskákat. A pelenkázás nagyon gáz.

Nagyon sokat dumál. Nagyon nagyon sokat, szinte folyamatosan, játék közben. Olyan, mintha valami nyelvet beszélne, pedig főleg csak köpköd, meg olyan, mintha valami nagyon különleges angol dialektust beszélne ezzel a gombóc a szájban akcentussal, de ha elkülönítjük egymástól a szótagokat, igazi halandzsa. :) Nyelvet dugdos, berreg, csetteg a nyelvével, ha kommunikációt akar kezdeményezni, vagy mi kezdjük el ezek valamelyikét, válaszol. Játék közben meg magyaráz. Meg nekünk is magyaráz. Mindig magyaráz.

Foga 7 db. Kilót, centit nem tudok, úgy volt, hogy tegnap megyünk mérni, de nem jutottunk el a betegség miatt.

Most más nem jut eszembe. És nem mutatott szuper képem sincs. Úgyhogy ennyi.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése