Misi 11 hónapos

Hát, már csak egy hónap a bűvös egy éves korig. Elképesztő. Ez meg már hipp-hopp el fog telni. Szóval ez az utolsó hónapfordulós összefoglaló, a következő az egy éves, aztán majd csak másfél évesen írok majd szerintem. Rékáékról is akarok éveset, de egyre kisebb esély van rá.

Na, lássuk, milyen is ez a Misi nagyfiú.

egyre jobban felismeri a megfelelő szülőt, meg is nevezheti - ööö, ez már volt egy hónapja is...

néhány másodpercig egyedül áll - vagy sokkal tovább. Már átszeli nagy igyekezettel az egész - nem kicsi - gyerekszobát is, de még nem bátor igazán, és eléggé koncentrál. Vicces, hogy ha nem figyel, akkor sokkal ügyesebb. Egyedül még nem tud felállni, de legalább már próbálkozik :) Nagyon sokat gyakorol, ha elesik, nem egyszer visszamegy a kapaszkodóhoz, feláll, és újra nekivág. :D

másokat utánoz - illetve utánzásra szólít fel :) pl. kidugja a nyelvét, hogy mi is neki :) Meg csetteg, berreg, köpköd, sziszeg, telefonál. Anyukámmal szokott is beszélgetni, gagyognak oda-vissza, nagyon cuki!!!

tárgyakat dobozba rak -igen, szépen segít összepakolni esténként, meg is állapítottuk, hogy a fiaink rendesebbek, mint az egy szem lányunk. Ő már túl sokat lakott a szüleivel :) De csak azért is pakol dobozba, pohárba, hogy megnézze, hogy viselkedik, belefér-e, meg ilyenek.

egyszerű utasításokat megért - igen. Odaad, belerak, leül, elindul, megáll, kidobja a pelusát csere után segítséggel :) ilyesmik. A nemet azt még mindig nem. Tegnap rácsaptam a kezére, mert vigyorogva kukázott a sokadik elvonszolás után is. Ült, forgatta a kezét, nézegette, majd otthagyta önként a kukát. Nem sírt. Remélem megértette, mert nem volt jó :(

pohárból iszik - persze nem ő tartja, hanem én, és jobb, ha van valami az álla alatt, mer még mindig folyatja. Lassan a cumisüveget viszont megtanulja, hogy dönteni kell. Szívószállal nem boldogulunk :(

a "papa" és "mama" szó mellett még egy új szót tanul kimondani - hát, anya, apa, de van neki még az adda is, és tud sziszegni is :) és szerintem ma azt mondta, hogy Nándi, ami eeedi volt, hívó hangsúllyal. Próbál bólogatni is néha, és a fejét is rázta már, de inkább azt mondja, hogy m-m, a nem hangsúlyával.

álló helyzetben lehajol - hát, csak ha kapaszkodni tud valamiben. Azért anélkül még nem megy. De fél lábbal már tudja taposni a billentyűzetet kapaszkodás nélkül :)

Fel tud szállni a bébitaxira, igaz csak úgy, hogy a bal lábát emeli, így ha rossz oldalról megy, akkor háttal ül fel, és ezzel teljesen kiborítja Nándit. És már egész jó - 11 hóshoz képest - sebességgel és hatalmas vigyorral képes  ELŐRE hajtani. Nagyon kis ügyes. Együtt szoktak Nándival taxizni.

Enni a fő allergének kivételével mindent eszik, és most már egyre inkább csak azt, amit mi. Nem eszi meg a bébiételt, a pépeset, visít tőle, és kicsapja a kezünkből. Van olyan, hogy le kell fogni, és a szájába kell erőltetni, hogy megértse, azt szereti, amit mi adni akarunk neki. Aztán ahogy megérzi az ízét, elvágják a hisztit, és békésen falatozik. Szopizni szopik még, de nem hiszem, hogy mennyiségre sokat. olyan 4-5 alkalommal egy nap. Ezen kívül háromszor eszik asztalnál, és kap még gyümölcsöt játék közben meg háztartási kekszet néha, ezek szoktak az uzsik lenni, meg a tej ugye. Néha, ha nagyon kevés a tej, most tejmentes tápot kap még. Ezzel csináltam neki már müzlit is, kajolta :)

Alvás tekintetében határozott fejlődés tapasztalható. Este olyan fél8-8 körül szokott elaludni, és mostanában egyre gyakrabban alszik ébredés nélkül fél4-fél5ig. Akkor megszoptatom, és vagy a mi ágyunkban, vagy a sajátjában alszik még általában 6ig. Néha fél7ig. De ahogy világos van, már nem alszik vissza. Remélem, nem térünk át majd a nappal együtt kelünk-re, szar lenne nyáron... Nappal egyre inkább csak egyszer alszik, de van, hogy még kettőt. A másodikat kín keservvel kell kierőszakolni ilyenkor, és borítja az estét. Inkább most már húzom az időt délben. Olyan 2-2és fél órát alszik általában napközben.Mondjuk szerintem ez kevés egy ekkora gyereknek, 12-13 óra.. Mindegy.

Érdeklődő, szemlélődő gyerek. Ha van mit néznie, elvan békésen a babakocsiban a kertben, eljátszik magában, próbálgat. A kockákat borzasztóan szereti, de a tornyokat már nem csak ledönti, hanem megpróbálja leszedni a felső elemet, majd újra rátenni, és ettől dől le. Bármilyen gombnyomogatós eszköz cserealap nála bármilyen játékra. Megtanult autózni, négykézláb, rátámaszkodva tolja, vagy állva valamilyen felületen húzogatja ide-oda. Nem berreg hozzá, hanem a gyorsulás hangját utánozza: meeeem, meeeeem :) A műanyag vackok nem futnak nála, kizárólag a Nándinál is menő fém kisautók. Esetleg az élethű műanyag. Kivéve a puha kisautó barátot :) Annyira autó, hogy az autós bilire is rátámaszkodott, és elkezdte tolni :)

Felmászós. Megtanult most már elég régen lemászni is ugye. Azóta mindenhova felmászik és lemászik. Hihetetlen sebességgel kotor a lépcsőn, szinte siklik, a kanyarban elakad lefelé, úgyhogy megint felmegy, megint le :)  Felfelé már végigmegy. Felmászik mindenre. A minap kinyitotta a cipősszekrény ajtaját - ez a lehajtós, és felmászott rá, úgy próbálta elérni, amik a tetején voltak. Felmászik a kanapéra, a tárolódobozokra, a fotelokra, székekre, a kedvence a gyerekasztalunk, ami egy műanyag asztal padokkal összeépítve. Akár negyed órát is szórakozik azzal, hogy felmászi, másik oldalon le, majd újra és újra. Ha csinálunk alagutat, cáfolva a császáros babaságát, kacagva mászik keresztül.

Kéne mennünk súlyt mérni, de mindig elmarad. Biztos elhagyta már a 10 kilót, és már a 80-asból is van, amit kinőtt, tehát biztos elhagytuk a 74 centit is. Jövő héten már tuti elviszem...

 Le is telt a két és fél órája, szólongat. Úgysem jut hirtelen más az eszembe :)


Na, itt lent szépen felszállt az ikeás hintaszarvasra, és gyönyörűen hajtotta magát. Ez is tudomány. Valamit úgy dumál, mint a Zénó a gyurmaember. Vagy a Sebaj Tóbiás :) Haláli :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése