Misi egy éves

Szóval Misi egy éves lett. Nem mondom, hogy igazi kisfiú, mert rendkívül babás, igaziból úgy néz ki, ahogy kinézett 3 hónaposan, csak határozottan nagyobb :) Viszont egészen nagyos dolgai vannak már, pl. jár, próbál szaladni és műsorokat csinál, viccel és együtt játszik a testvéreivel.

Alapvetően Misi egy nagyon nagyon aranyos kisbaba. Vagy baba. Most már csak azért mászik, hogy a testvéreit a földre csábítsa. Ugyanis nekem mostanában három kisbabám van, vagy két kisbabám és egy cicám - Nándi. De inkább három kisbaba. És akkor azzal szórakoznak, hogy Misit utánozzák. Viccesen billegnek utána asztronautaként, vagy pingvinként, majd elesnek és négykézláb folytatják, égnek meresztett fenékkel felállnak, és röhögve csapkodnak a kezükkel. Mindenféle zajokat csapnak, ütögetnek, dobálóznak, és óbégatnak, eö eggiznek, és persze kacagnak.  Misi nagyon élvezi, hogy ő a főnök. Méghogy a kicsi tanul a nagyoktól...

Nyilván Misi is utánozza a nagyokat. Mindenben. A minap Nándi igyekezett felkapcsolni a villanyt, de még kicsi, csak nyújtózott a kapcsoló alatt. Misi meg odaállt mellé, és ő is nyújtogatta a kis kezét felfelé, bár nem hiszem, hogy tudta, miről van szó. Ha bármit csinál valamelyik tesó, Misi áll, figyeli, és próbálja lemásolni, ha egy kicsit is érdekesnek tűnik. Így tanult meg forogni, így lépcsőzik, motorozik, szaladgál meztelenül visítozva, mászik fel mindenhova. Nem adhatok más kaját neki, mint amit mi eszünk, nem lehet átverni semmivel. Nagy akar lenni ő is.

Csak beszélni nem akar. Inkább ordít helyette. Nyilván vannak szavai, apa, anya, adda, otta, memm, vize, ekksz (ez utóbbi kettő inkább csak mikor már én megkérdezem, hogy vizet kérsz? kekszet kérsz? ) ,meg egy csomó beazonosíthatatlan, amit mi nem értünk, állandóan jár a szája, (öszömböszöm, etebete, ahajde, amamem, most leírtam, amiket mondott éppen, vagyis inkább motyogott magának) de ha valamit akar, és nem értem meg záros határidőn belül, abból ordítás lesz. És ordít, leveti magát a földre, őrjöng, elhagyja magát, felemelni sem lehet. Ha terelni próbálom, kitépi a kezemből, eldobja, belém mar, amivel próbálkozom, és tényleg, minősíthetetlen, amit művel. Okos gyerek, okos, de nem érzem úgy, hogy értené, amit ilyenkor mondok neki. Azért mondom. Főleg azt, hogy fiam, tanulj meg beszélni, mert az üvöltésből én nem értek.
Egyébként mutogat, vannak gesztusai, sokmindent megértet velünk, (Pl, mikor (őrjöngve) fekszik a földön, és az egyik lábát felfelé emelgeti, az azt jelenti, hogy vegyél fel, vagy ha a fotelba felmászik, akkor cicizni akar, hozza a cipőjét, ha ki akar menni, stb.) de sokkal kevesebb a türelme, mint amennyi idő alatt mi kapcsolunk. Meg hát ugye ott van neki két testvére, ő már magyaráz 5 perce, de én még feneket törlök, inni adok, életet mentek, mire rá is sor kerül. És aztán mikor vizet viszek neki, tápszer helyett - hát a cumisüveget mutatta, amiben víz van, mit adjak? -, akkor egyszer csak gumivá válik az összes csontja, és összeomlik ülve, először kétrét csuklik,  a két lába között a földet éri a feje, majd eldől, mint egy zsák. Először hason, majd hanyatt fordul, és a lábaival rugdos, közben artikulátlan hangokat ad.

Nem is szép dolog ilyenről írni egy egy éves összefoglalóban. Mivel a legtöbb dolgot, amit a babaszoba mond, hogy az egy évesek csinálnak, már leírtam, így most rendhagyó módon ezt kihagyom. Inkább írok kedvenceket.

Kedvenc elfoglaltsága a pakolászás most. Ki, be, át, rá, össze, vissza, szét. Tud formabedobózni, persze csak ha megmutatjuk neki, melyik formát hova kell tenni. És mindent mindenhova bedug. Pl. a gyűrűs mappából ma reggel kiszedtem két cukrospapírt, egy pónit, egy számológépet és egy cumit, amit felülről dugdosott bele. Az irattartókon a polcon kis lyuk van, hogy könnyebb legyen kihúzni őket, ha valami apróságot keresünk, ott mindig meg kell nézni, pénzek, üveggolyók, apróbb játékok napi rendszerességgel végzik ott.
De szeret mindent, ami zajt csap, amin gomb van, a labdákat, autózik, ilyesmi. Meg kint lenni. Azt nagyon nagyon szeret.

Igazi felfedező. Megy kint, megy bent, meglát valamit, leül mellé, vizsgálja, próbálgatja, mire jó. Ha másra nem, hát valahova bedugni, vagy eldobni biztosan. De többnyire zajt is lehet vele csapni. Kint a legaranyosabb, ahogy bukdácsol a hepehupákon, és leül egy virág, bot, kavics mellé. Ha valami nem nehezen sikerül elsőre, visszamegy, visszacsinálja, és újra próbálkozik. Addig, amíg simán nem megy. Hiába, kos. Addig megy a falnak, míg át nem töri :)
Mindenhova felmászik. A pados kisasztalt nekitolja a radiátornak, és padról asztalra, onnan a radiátorra mászik, fel az ablakba, hogy ki tudjon nézni. Kinyitja a cipős ajtaját, és felmászik rá. A fotelről a pelenkázóra. A kerítés rácsára. Vagy a játszótéren a csúszdára. Lemászik az etetőszékből. Ahol meg tudja vetni a lábát, oda felmászik.

Abszolút játszótér érett. Tud hintázni - Réka be is szokta pörgetni, de ezt nem engedem, mert félek, hogy kirepül, annyira nem kapaszkodik erősen - tud csúszdázni, most már nem csak hason, lábbal előre - hanem ülve is, nem kell fogni a kezét, el is löki magát. Mondjuk még egyedül nem ül fel, fejjel előre indulna el, amit nem engedek. Homokozni is beül egyszer egyszer, de inkább a homokot, játékokat, kavicsot vizsgálja, mint akármilyen tereptárgyat.

Kisebb dolgokat már megtesz, ha kérem tőle, a pelenkát együtt szoktuk kidobni, odaad, kiköp, letesz, odahoz. Egyre gyakrabban fogadja el, hogy oké hogy nem, de az tényleg nem :)

Evéssel... hmmm... nem is tudom. Szóval mostanában nem eszik olyan sokat, és válogatós is lett, de végülis beteg is volt, nem is sovány... A tejtermékeket kerüljük ugye, és emiatt gyakran nem azt kapja, amit a többiek, valószínűleg ez játssza a legnagyobb szerepet. Kap tejmentes tápszert, meg anyatejet. A lekvároskenyér még mindig lecsúszik, bár már van, hogy egy szelet sem fogy el, nemhogy kettő. Vajasból egy fél. Felvágottakat nem kap, kellene időt szánnom rá, hogy találjak ízfokozó és tartósítószer mentes virslit, felvágottat. Májkrém receptem már van :) A zöldséges rizst, husikat - kis mennyiségben - leveseket, tésztát többnyire szereti. Nem szereti a krumplit -nagy bánatomra -, a palacsintát, szilvás gombócot. Mostanában bármilyen kaját lecserél a gyümölcsre, bár az almát elunta, de a narancs, meggy, körte, banán nagyon megy. Kap sk. kompótokat, befőtteket is, nagyon kevés cukorral vannak eltéve, simán benyom egy fél üveggel kaja után :-O A keksz is jó vigasztaló.

Alvás... Hát, a betegségre fogom, hogy nem az igazi... Éjszaka is vannak mostanában ilyen kis dührohamok, néha bő fél órát is bír ordítani valami miatt, amit nem tudok, hogy micsoda. Valami, ami nem úgy történt, mint ő akarta. Mindenesetre olyan este 8tól alszik 5-6-ig - óraátállítás miatt most 6-6.30-ig, közben olyan 2-4 kelés van. Jó esetben 3 körül az első, rossz esetben éjfél körül. És akkor többnyire jön is át hozzánk.

Fogból van 10db, a felső rágók kinn vannak, kilóból 10.30, centiből 76. Ruhából 80asokat hord, nadrágból még jó a 74-es, bodyból inkább a 86-os, a szélessége felveszi :) Meg rövidlábú, hosszútestű ő is :)

Nos, egy ideig ez volt az utolsó fordulós összefoglaló. Kicsi Misiről :) Aki lassan nagy lesz...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 megjegyzés:

dharma írta...

Na végre nekem is sikerült végig olvasnom,mert múltkor ugye Maja kikapcsolta a gépet :D
És tényleg Misi is,mint az én lányom. Azzal a különbséggel,h Maja mindig azért veri le magát,mert fel szeretné,h vegyem :)
Hihetetlen,h egy tehetetlen,mozogni alig tudó kis gömbőcből micsoda okos nagyfiad lett. Sok dolgot,amit írtál,h mit csinál én még el sem tudok képzelni.
Egyébként azt szerettem volna kérdeni,h ha Réka nem is,de Nándi nem érti,amit Misi gagyorászik? Mert Anyum mondta,h tesómat mindig én fordítottam,amikor picik voltunk és köztünk is kb ennyi volt a korkülönbség.

kikocs írta...

Nándit fordította Réka. Néha még most is :)
Misi és Nándi között nem túl jó a kapcsolat, itt is inkább Réka próbálkozik, de ő meg már nagyosabban gondolkozik, nem érzem úgy, hogy nagyon sikerülne neki :)
Majd megbeszélik, ha találkozunk, megtanítják egymásnak a tutit, hgoy mik a leghatásosabb fogások anya ellen :D :D :D

dharma írta...

Igen,azt tudom,h a két fiú kapcsolat nem a legjobb :( De lesz ez még iccse :D
Anyával kitolni meg mindig jó móka :D

Megjegyzés küldése